Dementie

Dementie, wat nu?

Casemanagement Dementie

Dementie is een progressieve ziekte, waarbij cognitieve vaardigheden(het denkvermogen) in de loop van het ziekteproces verloren gaan. De ziekte zorgt ook voor verandering in het gedrag. De persoon met dementie kan steeds moeilijker beslissingen nemen en raakt de regie over het eigen leven langzaam kwijt. Er zijn momenteel ongeveer 250.000 mensen met dementie in Nederland. Daarvan woont het grootste deel thuis. Naar verwachting verdubbelt het aantal mensen met dementie de komende dertig jaar.

Mensen met dementie staan voor veel opgaven. Dementie heeft niet alleen veel impact op het leven van de persoon zelf, maar ook op dat van de familie en andere naasten. Tijdens het dementieproces veranderen de zorgbehoeften en worden ze complexer. Casemanagement is de professionele hulp voor mensen met geheugenproblemen én hun naasten, met als doel zo lang en goed mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dit wordt geboden door de Casemanager Dementie, ook wel zorgbegeleider genoemd. Dit is een deskundige met kennis van en ervaring met dementie- en mantelzorgproblematiek.

Casemanagement bij De Wijkzorg Meppel;

–          De Casemanager is het centrale aanspreekpunt vanaf het eerste contactmoment;

–          De Casemanager komt bij de mensen thuis;

–          De Casemanager ondersteunt mensen bij problemen die het gevolg zijn van geheugendesoriëntatie en die (mogelijk) te maken hebben met dementie. De begeleiding is gericht op steun, regie en structuur;

–          De Casemanager biedt praktische ondersteuning op het gebied van huisvesting, huishouding, vervoer, financiën, rijvaardigheid, gevaar en bij het aanvragen van indicaties.

Deze ondersteuning is bedoeld om de zelfredzaamheid in het dagelijkse leven zolang en goed mogelijk te behouden.

 

 

 

Onze organisatie participeert in het Netwerk Dementie Drenthe. Dit Netwerk is ontstaan uit het Landelijk Dementie Programma Drenthe. Het heeft zich ontwikkeld tot een samenwerkingsverband van lokale aanbieders en gemeenten, dat een samenhangend aanbod in de dementiezorg in Drenthe wil realiseren.

Op de website (www.dementiedrenthe.nl) van het Netwerk Dementie Drenthe vindt u informatie over Dementie in Drenthe:

Er is algemene informatie over het ziektebeeld dementie en Alzheimer, door directe links met websites met goede, actuele informatie.

Er is informatie over de mogelijkheden van hulp bij dementie in Drenthe; u vindt hier Zorgwijzers, links naar sociale kaarten en websites.

Voor hulpverleners en andere belangstellenden is er informatie over de activiteiten en organisatie van het Netwerk Dementie Drenthe.

Voor contact met het Netwerk Dementie Drenthe is er een webpagina met adressen.

De Helpdesk Dementie Drenthe is bedoeld voor alle vragen over Dementie in Drenthe. Zowel patiënten en verzorgers, alsook professionals kunnen bij de Helpdesk terecht met vragen over dementie en over hulpmogelijkheden.

Via de Helpdesk komt u in contact met Drentse dementiedeskundigen van het Netwerk Dementie Drenthe:

Telefoon 0592 85 74 74 (op werkdagen van 9 tot 5)

Emailadres: helpdesk@dementiedrenthe.nl

Uw email wordt binnen 3 dagen beantwoord.